Een heftruck examen verkleint de kans op ongelukken

Je hoort het gelukkig niet dagelijks, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken waar een heftruck bij betrokken is. De oorzaak hiervan kan erg verschillen en het is niet altijd even eenvoudig om dit soort ongelukken te voorkomen.

Ongelukken met een heftruck komen regelmatig voor

Een ongeluk kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door erg slecht zicht als gevolg van slechte weeromstandigheden. In dit geval kan het dus ook de beste heftruckchauffeur overkomen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de lading niet goed op de vork van de heftruck staat en dat de lading er daardoor afvalt. Dit ongeluk kan wel voorkomen worden. Een goed opgeleide heftruckchauffeur weet namelijk precies wat de heftruck wel en niet aankan als het gaat om het gewicht op de vork van de heftruck en wat de beste positie hiervan is. Door een heftruck cursus te volgen bij een opleidingscentrum kan de kans op ongelukken aanzienlijk verkleint worden. Door een heftruck examen af te leggen verdien je een heftruckcertificaat. Dit heftruckcertificaat toont aan dat je in staat bent om op een veilige manier werkzaamheden uit te voeren op een heftruck.

De indeling van een heftruck cursus

Het halen van een heftruck examen is belangrijk om de kans op ongelukken te verkleinen. Om het heftruck examen te kunnen halen dien je voorafgaand een heftruck cursus te volgen. Een grondige uitleg van de theorie en praktijk van een heftruck is dan ook essentieel voor de veiligheid van de hele werkomgeving. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het feit dat de werknemers zijn voorzien van grondige instructies. Op het moment dat het heftruckcertificaat behaald is bewijst dit dat zowel de werkgever als de werknemer er alles aan hebben gedaan om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Op het moment dat je het heftruck examen gehaald hebt en je daardoor het heftruckcertificaat behaald hebt, is deze vijf jaar lang geldig. Na deze vijf jaar kan je een herhalingscursus volgen waarmee het certificaat opnieuw met vijf jaar verlengd wordt. Wil je meer informatie over het heftruck examen ontvangen? Neem dan eens contact op met het opleidingscentrum en laat je informeren over de mogelijkheden.