Autobezit minder populair: de voordelen van een auto huren

Een eigen auto. Vroeger was autobezit populair. Het stond voor vrijheid, status en volwassenheid. Tegenwoordig valt er een andere trend te zien. Het percentage aantal Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) dat wordt uitgegeven is nog steeds even hoog. Jongeren halen nog steeds hun rijbewijs, echter kopen zij geen auto’s meer. Er wordt hierdoor ook wel gesproken van een verzadigde automarkt. Deze trend is  met name zichtbaar in rijke landen. Het is zelfs zichtbaar in Amerika, waar de meeste autobezitters zijn.

De auto-industrie verwacht geen groei meer en is blij met de vervanging van het bestaande autopark. Jongeren maken gebruik van een alternatief vervoer zoals het openbaar vervoer, fietsen op scooters. Echter zijn deze vervoersmiddelen niet altijd geschikt voor alle bestemmingen. Dit kan komen door de afstand of dat een bestemming minder goed te bereiken is met het openbare vervoer. Dan is het een aanrader om goedkoop een auto te huren. Je zit niet vast aan maandelijkse kosten, maar je kan je wel flexibel vervoeren. In onderstaande artikel geef ik een kort overzicht van de voordelen van een auto huren.

Kosten

Het is vaak een grote investering om een auto aan te schaffen. Zelfs als je een tweedehandse auto koopt. Maar dan ben je er nog niet. Je betaalt maandelijks belastingen en verzekeringen voor een auto. Ook wordt een auto door het gebruik minder waard, waardoor er afschrijfkosten bij komen. De gemiddelde autogebruiker betaalt ongeveer € 100 per maand, exclusief benzine en onderhoud. Kortom, als je een auto niet dagelijks gebruikt, is het een enorme kostenpost voor een stilstaand blik. Het is voordeliger om een auto te huren als je die af en toe nodig bent. Je maakt dan gebruik van een auto van iemand anders in ruil voor een vergoeding, de huur. Op basis van de huurperiode en aantal gereden kilometers wordt er een prijs afgesproken. Het proces is vrij eenvoudig: je reserveert een auto, haalt de auto op en levert na gebruik de auto op jouw gewenste tijdstip weer in. De auto hoef je niet in te leveren tijdens kantooruren. Je levert de sleutel weer in een brievenbus. De benzinekosten en eventuele boetes komen hier nog overheen, maar die heb je ook wanneer je een auto in het bezit hebt.

Milieu

Voor het milieu is het ook prettig om geen auto in je bezit te hebben. Dit komt omdat driekwart van alle autoritjes bestaan uit kleine, korte ritjes, bijvoorbeeld naar de supermarkt. Wanneer je een auto hebt, ben je ook sneller geneigd om de auto te gebruiken. Wanneer je geen auto hebt, vervang je dergelijke ritjes voor de fiets of openbaar vervoer. Als je een auto huurt maak je alleen gebruik van een auto wanneer er geen alternatief vervoer mogelijk is. Wanneer 8% van de autogebruikers in Nederland niet meer dagelijks hun auto gebruikt is bovendien het fileprobleem opgelost.

Kortom, het is een mooie ontwikkeling dat het autobezit minder populair wordt. Helemaal zonder auto hoeft niet, want je kunt eenvoudig en vaak relatief goedkoop een auto huren. Dit heeft voordelen voor zowel het milieu als voor je portemonnee.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.